Elektrisch laden
Hyundai

Het gemak van elektrisch laden

Hyundai

 

Hoe werkt elektrisch laden?

Nooit meer tanken; als elektrisch rijder laad je jouw auto gewoon thuis op of via de laadpaal bij jou in de buurt of op het werk. Maar hoe werkt opladen nu eigenlijk? Wanneer gebruik je een laadkabel en wanneer niet? Hoeveel tijd neemt opladen in beslag? We nemen je mee in de wereld van het opladen en vertellen je natuurlijk ook wáár je kunt opladen.

Bekijk de infographic waarin we alles uitleggen over de verschillende vormen van laden.

Download infographic

Bekijk de infographic waarin we alles uitleggen over thuisladen.

Download infographic

Bekijk de infographic waarin we alles uitleggen over snelladen.

Download infographic

Bekijk de infographic waarin we alles uitleggen over publiek laden.

Download infographic

Hyundai Electric Academy

Wil jij meer weten over elektrisch rijden? De Hyundai Electric Academy helpt je hierbij. In deze video’s leggen we je alles uit over wat de voordelen van elektrisch rijden zijn, maar ook hoe een elektrische auto precies werkt.

 

Verschillende vormen van laden

Er bestaan nogal wat misverstanden over de oplaadduur van een elektrische auto. Belangrijk om te weten is dat laadtijden altijd gebaseerd zijn op een volledig lege accu. In de praktijk is dat echter nooit het geval, omdat de accu van je elektrische Hyundai nooit helemaal leeg is. Vaak kun je na een paar minuten laden weer tientallen kilometers rijden. Veel heeft te maken met of je gebruikmaakt van AC-laden (regulier laden) of DC-laden (snelladen).

 • Een eigen oplaadpunt bij jou thuis. Samen met je Hyundai-dealer kun jij bepalen welk Hyundai Laadpakket bij jou past.
 • Een specialist beoordeelt welk laadpunt voor jouw huis geschikt is: 7,4 of 3,7 kW.
 • Je laadt tegen het normale energietarief van jouw energieleverancier.
 • Bij jouw eigen laadpunt kun je altijd opladen wanneer jij dat wil.
 • Dynamic Home Load Balancing zorgt ervoor dat de beschikbare stroomcapaciteit van jouw huisaansluiting optimaal verdeeld wordt.
Hyundai
 • Regulier (AC laden) wordt vrijwel altijd aangeraden voor parkeerplekken waar automobilisten langer dan 20 minuten geparkeerd staan.
 • Je betaalt met een universele oplaadpas. Deze pas kun je voor alle openbare oplaadpunten in Nederland gebruiken.
 • Publiek laden kan langs de snelweg, in woonwijken of bijvoorbeeld op je werk.
Hyundai
 • Snelladen (DC laden) wordt aangeraden tijdens het afleggen van lange afstanden zonder lange tussenstop. Denk hierbij aan het laden langs de snelweg.
 • Je betaalt met oplaadpas of app. Deze kun je voor alle openbare oplaadpunten in Nederland gebruiken.
 • Bij een snellaadpunt maak je gebruik van de laadkabel die bij de laadvoorziening hoort. Je eigen oplaadkabel heb je dus niet nodig.
 • De batterij van je elektrische auto laadt tot maximaal 80% op tijdens snelladen.
Hyundai

AC - Wisselstroom (regulier laden)

Wisselstroom (AC) is de stroom zoals die bijvoorbeeld uit je stopcontact in huis komt. Een batterij van een elektrische auto werkt echter op gelijkstroom (DC). Om een elektrische auto toch te kunnen opladen via het gewone elektriciteitsnet, zet de omvormer in de auto de wisselstroom om naar gelijkstroom. Afhankelijk van de batterij in jouw elektrische Hyundai en het laadstation kun je met verschillende sterktes laden: hoe meer kW’s, hoe korter de laadtijd.

DC - Gelijkstroom (snelladen)

Gelijkstroom (DC) is stroom met een constante stroomrichting. Oplaadpalen werken met gelijkstroom. Het voordeel daarvan is dat de oplaadpaal direct de batterij oplaadt, de omvormer is daarbij niet nodig. De omvormer in de auto bepaalt en beperkt dus niet de laadsnelheid van de batterij (want: hoe minder krachtig de omvormer, hoe langer het duurt om de auto op te laden). Via een DC-laadpaal (snellaadstation) kun je de batterij in de auto dus heel snel opladen.

Hyundai Laadpakketten

Wil je controle houden over je oplaadkosten en hulp bij het kiezen en installeren van een laadpaal bij jou thuis? Hyundai maakt zorgeloos rijden in een elektrische Hyundai toegankelijk en bereikbaar voor iedereen. Voor elke berijder is er namelijk een Hyundai Laadpakket op maat.

Bekijk de Hyundai Laadpakketten

Waar kan ik laden in Nederland?

Nederland telt duizenden laadpunten. Er is altijd een laadpunt in de buurt. Vooral in de Randstad is het aanbod enorm. En er komen alleen maar meer locaties bij. Hieronder vind je ze allemaal! En je ziet meteen of ze beschikbaar zijn.


Volledig elektrisch

Plug-in hybride

Hybride

Waterstof

Een volledig elektrisch aangedreven auto heeft een elektromotor in plaats van een verbrandingsmotor. Deze elektromotor zet elektrische stroom om in beweging, waardoor de auto kan rijden. De elektrische stroom wordt opgeslagen in de batterij van de auto. Om deze batterij op te laden is een laadvoorziening nodig. Dit kan een laadpaal bij jou thuis zijn of een openbaar laadstation. Om op te laden heb je een laadkabel nodig. Deze wordt altijd meegeleverd bij een elektrische auto. De kabel sluit je aan op de auto en het oplaadpunt. Het aansluiten van een laadkabel is eenvoudig.

Wil je gebruikmaken van een snellaadstation, dan moet je de laadkabel van het snellaadstation gebruiken. Je hebt je eigen laadkabel dan dus niet nodig.

Hyundai

Een plug-in hybride-auto heeft een brandstofmotor en een elektromotor. Zo kun je volledig elektrisch rijden, maar schakelt de auto automatisch over op brandstof wanneer de batterij leeg is. Je moet dus tanken en de auto ook zelf opladen via een laadvoorziening (laadpaal). Dit opladen werkt hetzelfde als bij een volledig elektrische auto. Om gebruik te maken van de laadvoorziening heb je een laadkabel nodig. Deze laadkabel wordt altijd meegeleverd met een plug-in hybride-auto en sluit je aan op de auto en het oplaadpunt. Het aansluiten van een laadkabel is eenvoudig.

Hyundai

Bij een hybride-auto drijft zowel de elektromotor als de brandstofmotor de wielen aan. De batterij wordt opgeladen door een regeneratief remsysteem. Dat betekent dat de energie die vrijkomt bij het remmen als elektrische energie wordt opgeslagen in de batterij. Je kunt een hybride-auto dus niet opladen met een stekker of gebruikmaken van een laadpaal. Een hybride-auto maakt alleen gebruik van zijn elektromotor onder bepaalde omstandigheden. De elektromotor ondersteunt de brandstofmotor bijvoorbeeld bij het accelereren.

Hyundai

Een waterstofauto heeft een kleine elektromotor en is daarom ook een elektrische auto. De elektromotor zet waterstof en zuurstof om in elektriciteit en drijft daarmee de auto aan. Opladen is dus niet nodig, waterstof tanken wel. Dit gaat sneller dan het opladen van een auto. In 5 minuten heb je al een volle tank. Wil je meer weten over waterstof? Klik hier.

Hyundai
;